Saturday, January 16, 2010

KORAN TERBANG

PADA suatu malam, sedang Puan Rusnani berehat sambil menonton televisyen di ruang tamu ....Rusnani: Bik! Apa yang bising-bising kat belakang tu? Pergi tengok!

Bibik: Bocah-bocah bakar koran buk!

Rusnani: Siapa bakar Quran?!Bibik: Bocah-bocah ... anak-anak buk. Anak orang belakang!

Rusnani: Betul ke budak-budak tu bakar Quran?Bibik: Betul buk! Saya lihat sendiri, koran itu dikoyak-koyak, kemudian dibakar. Bila dibakar, dia terbang buk! Bocah-bocah semua menjerit-jerit. Itu yang bising-bising.Rusnani: Tak boleh jadi nih! Ini mesti kerja budak-budak black metal, buat pemujaan syaitan le tu! Bik! Kita mesti bagi tau polis, tak pun Jais.Bibik: Tak perlu la buk, ... anak-anak aje, mereka main-main barangkali, tidak memudaratkan.Rusnani: Tak memudaratkan?!, Boleh rosak akidah tu. Kecik-kecik lagi dah pandai memuja syaitan. Ini semua pengaruh lagu underground le nih! Jom kita ke belakang, nak tengok, bawa handphone tu sekali. Senang telefon polis nanti.

(Mereka berdua pergi ke belakang rumah dan bertemu beberapa orang kanak-kanak sedang berkumpul)Rusnani: Harris! Kamu buat apa nih! Kamu bakar Quran yek?!Harris: Bakar Quran? .... tak de lah mak cik!Rusnani: Kamu jangan nak tipu, tu yang kamu bakar tu apa? Bibik bagi tau tadi kamu bakar Quran, nanti mak cik bagi tau mak kamu!Harris: Tak de la mak cik, Harris dengan kawan-kawan ni tengah buat eksperimen sains laa. Kami bakar surat khabar.Rusnani: Eksperimen sains?Harris: Ya la, mak cik! Surat khabar ni dilipat kemudian dibakar kat bawah dia. Udara panas tu terperangkap dalam surat khabar yang berlipat dan bawak terbang ke atas. Seronok gak tengok, jadi bola api terbang naik ke atas.Rusnani: Bibik! Tadi kamu cakap budak-budak ni bakar kitab al-Quran! Mereka bakar surat khabar je, bukan Quran! Nasib baik saya belum telefon polis, kalau tak, dituduh buat panggilan palsu pulak.Bibik: Saya tidak bilang begitu buk!, Saya bilang mereka bakar koran, bukan kitab suci al-Quran.Rusnani: Tak sama ke koran dengan Quran?Bibik: Tidak sama .... Koran ... itu yang mereka bakar tu, yang ibu baca tiap-tiap hari tu! Al-Quran yang Yana dan Nisa bawa pergi sekolah agama petang-petang , yang belajar mengaji tu!Rusnani: Itu bukan koranlah! Itu surat khabar! Lain kali bibik cakap betul-betul sikit, jangan bagi silap faham lagi.Glosari

Koran - (Indonesia) surat khabar

Bocah - (Jawa) kanak-kanak

Bibik - ( i ) ( Jawa) emak saudara yang lebih muda daripada ibu atau bapa

( ii ) (Bahasa pertuturan) pembantu rumah

No comments:

Post a Comment