Saturday, January 16, 2010

-IBU-

Pagi tadi kita tertengok citer IBU di astro ria.Kisah seorang anak [HAIKAL] yang sangat disayangi oleh ibunya.Seorang yang sangat berjaya sampai melanjutkan pelajaran ke luar negeri.Tetapi bila dah balik dari oversea bawak pasangan yang tak reti langsung duduk di kampung.Yelah.....anak org kaya.Di besarkan di bandar besar.

Dah si haikal menjawat jawatan besar di company ayah mertuanya, dia langsung dah melupakannya ibunya.Sampai ibunya sakit sebab terlalu rindukan dia. Sampai saat terakhir, mujur dia sempat berjumpa ibunya.Kiter tak sedar air mata ini mengalir. Betul betul bagi pengajaran cerita ni.

IBU
Kiter tak berpeluang nak balas jasa mak kiter.Ye....memang dia tak melahirkan kita...tapi dia yang menjaga kita dari kecik sampai sehingga akhir hayatnya. Dia bagi sepenuh kasih sayang pada kami adik beradik.Dan langsung kami tidak merasa yang dia hanyalah ibu angkat kami.Dirinya penuh kelembutan.Tak pernah naik tangan dekat kami.Dimana kiter akan jumpa seorang ibu sepertinya lagi.

IBU
kakak ila rindu sgt kat ibu.Ila rindu nak peluk ibu, cium ibu.Kenapa tinggal ila seorang diri ibu.Ila rindu segalanya tentang ibu. Kasih sayangmu tiada gantinya ibu.

Untuk Mu Ibu

Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian

Dan aku
Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati

Ku tatapi potret mu berulang kali
Kurenungkan kalimah yang diberi


Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu


Oh! Ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu


Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu

Saat ini
Kuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu

Ibu...No comments:

Post a Comment